Ahir 1 de maig va tenir lloc el debat sobre el pagament del deute públic, primer dels grans debats centrals que organitza Multireferèndum a Barcelona durant el mes de maig

debatAhir dijous 1 de maig, Multireferèndum va organitzar el primer dels 4 debats que es duran a terme a la ciutat de Barcelona durant el mes de maig.

Durant la jornada, presentada per Sílvia Auge de Multireferèndum, s’ha debatut sobre una de les preguntes que serà sotmesa a vot: ”Voleu que el Govern de la Generalitat de Catalunya deixi de pagar el deute i els interessos que la ciutadania declari il·legítims?”. Representants dels grups promotors de la pregunta, Sergi Cutillas (de la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute) i David Fernàndez (CUP) han argumentat la seva postura i explicat les motivacions que els van dur a plantejar la pregunta en Multireferèndum.

En una taula de debat posterior, el periodista Jaume Barberà ha moderat les intervencions dels economistes Markus Hofmann qui ha defensat la resposta del “no”, i Josep Manel Busqueta qui ha defensat la postura del “sí”, favorable al no pagament del deute públic contret per l’estat espanyol des que començà la crisi financera.

Els participants d’ambdues taules s’han mostrat favorables a no haver de pagar el deute considerat il·legítim. Però la divergència de postures entre el “sí” o el “no” ha derivat del fet de no trobar els mecanismes per determinar la part del deute contreta il·legítimament.

Sergi Cutillas ha plantejat, en aquest sentit, la necessitat d’una auditoria ciutadana, com a procés de mobilització i participació social i empoderament ciutadà de la democràcia, per la transparència de l’acció dels governs, concretament en l’adquisició i pagament del deute contret. Ha definit el deute com un “instrument de submissió, control social i de dominació” que forma i ha format part de la història.

En aquest sentit, David Fernàndez ha dit que “s’ha de fer front als mercats i a la Troika, que ningú ha elegit, perquè amb l’excusa del deute s’ha segrestat la democràcia”. Ha quantificat la magnitud de la despesa del govern de la Generalitat en partides dedicades al deute, situant així “la primera conselleria amb major pressupost la del pagament del deute, seguida de la que correspondria a una altra hipotètica conselleria del pagament dels interessos del deute”, que ha quantificat en “el doble del que s’ha retallat”. Per últim, ha esgrimit la necessitat de trencar amb la submissió que suposa el deute, i que “és impossible la independència, sense independència dels mercats financers i l’oligarquia”.

En la presentació de la taula de debat, Jaume Barberà ha apel·lat als “poderosos i polítics a prendre nota”dels missatges que la societat els hi està enviant a través de mobilitzacions i instruments que deriven de la necessitat de participació que la pròpia societat està creant, com és el cas, ha dit, de “Multireferèndum”.

J.M. Busqueta ha plantejat que “no pagar el deute és apostar per la vida”, fent referència a les conseqüències del seu pagament i que el “23% de la població es troba en risc d’exclusió, mentre el deute és ja el 30% del PIB, que ha crescut més d’un 250%”. Ha definit el model actual com un model “d’espoli i despossessió per a fer rics uns pocs”, argumentant amb l’evidència que el sanejament dels comptes a través del pagament del deute mai no ha servit per millorar les economies endeutades. En aquest sentit defensa que “el Govern no hauria de pagar el deute que la societat considerés il.legítim. Però abans cal determinar quin és”.

En aquest sentit ha coincidit Markus Hofmann, qui s’ha mostrat favorable a no pagar el deute considerat il·legítim. La defensa del pagament del deute, però, l’ha argumentat per la dificultat de definir i determinar aquest tipus de deute considerat il·legítim.

El debat s’ha retransmès en directe a través del canal bambuser.com/channel/multireferendum, on trobareu tots els vídeos.

El proper debat referent a la pregunta “Voleu que el projecte BCN World es tiri endavant?” i promoguda per la Plataforma Aturem Bcn World, tindrà lloc el proper dimecres 7 de maig a les 20.30 hores a Tarragona, amb representants d’organitzacions favorables i contràries al projecte com la UGT de Tarragona o la CGT, així com representants políttics, experts professors universitaris i membres de la Plataforma.

A Barcelona, els següents debats previstos seran els de “Transgènics” i “Energia”, el dia 10 de maig i el de la “Reforma de la Llei de ILPs” el 16 de maig.

A hores d’ara ja hi ha 60 taules de vot registrades del multireferèndum per al 25 de maig. La taula de democràcia encara no està parada, David Fernández convida a parar-la al següent vídeo

A hores d’ara ja hi ha 60 taules de vot registrades del multireferèndum per al 25 de maig. La taula de democràcia encara no està parada, David Fernández ha aprofitat la jornada per a convidar-nos a parar-la al següent vídeo:

Al web trobareu tota la informació per a donar d’alta una mesa i els argumentaris de les preguntes.